Žozefina Beker
Umetnost

Milena Pavlović Barili i slika Žozefine Beker

Kratko je trajao Milenin život ali je uspela da značajno doprinese umetnosti između dva rata. Njene melanholične slike su odraz njene borbe sa bolešću i sa nikad ne prevaziđenom tugom za ocem koji je ostavio u ranom detinjstvu i potpuno se posvetio svojoj karijeri.

Njena slika Žozefine Beker me je podstakla na razmišljanje o vezi između tri umetnice: Milene, Žozefine i Fride Kalo.

Frida i Žozefina
Frida

I Frida i Milena su se borile sa svojim bolestima. Imale su tako snažnu želju za istraživanjem i stvaranjem i obe su uspele da ostave svoj jedinstven umetnički trag. Žozefina je imala teško rano detinjstvo, ne prihvatanje njene umetnosti u rodnoj Americi zbog svog afričkog porekla. Zato i postaje veliki borac protiv rasizma.

Sve tri su bile velike umetnice i borci.

Banana ples
Banana ples

Žozefina je bila plesačica, pevačica i glumica koja je inspirisala velike umetnike kao što su Pikaso i Hemingvej. Zvali su je Crna Venera, Fifin, Crni Biser, Kreolska Boginja. Usvojila je dvanaestoro dece različitih nacionalnosti i boja kože koje je zvala “Dugino pleme”. Čuveni je njen obnaženi ples u kostimu od banana i njena pesma “Imam dve ljubavi”. Bila je avangarda toga vremena.

Žozefina u Beogradu
Žozefina u Beogradu

Slika me je podstakla da se prisetim priča o njenom dolasku u Beograd koje su nam prepričavale naše bake. Fotografiju i svedočanstvo na taj događaj sam pronašla na Facebook stranici Crno-beli Beograd.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.