The old usurer
Umetnost

Museo del Prado

Madrid je grandiozni grad a u njemu je još grandiozniji Museo del Prado. Da bi najbolje osetili duh Španije potrebno je da obiđete ovaj muzej.

U Prado muzeju su izloženi velikani španskog slikarstav. To su Goya, El Greco, Esteban, Diego Rodrigez de Silva, Zurbaran.

Slikar koji me je najviše oduševio je Jose de Ribera.

Nekako mi se čini da smo na fakultetu prešli suviše brzo preko njegovog života i dela. Možda sam bila isuviše mlada da bih shvatila njegov značaj i njegova dela.

Pomalo je zastrašujući. Njegove slike su pune neke misterije, prikrivenog užasa, straha, napetosti. To me je podsetilo na neopisivi strah koji sam doživela kada sam ušla u katedralu u Sevilji. Ponekad pomislim kao da je uživao u užasima koje je slikao i koji sa kontrastima tamno-svetlo još više pojačavaju atmosferu.

The Old Usurer

Slika The Old Usurer iz 1638 godine za mene je remek delo. Tu je prikazana alegorija pohlepe. Starac sa nepoverljivim izrazom lica i vagom za merenje zlata. Starost nekada pretvori čoveka u zlog i pakosnog osobenjaka. Koliko puta sam videla taj izraz lica uhvaćenog samo na trenutak na pojedinim osobama. Dobrom posmatraču to nikada ne promakne. Majstorski uhvaćen trenutak koji vam može reći mnogo toga. Tako je meni ovaj pogled postao asocijacija za Jose de Riberu, španskog slikara XVII veka. Bez obzira na sve, on je veliki umetnik koji sigurno da ne prija svima ali neosporno slikar svih vremena.

El-Espanoleto
El Espanoleto
tityus
Tityus
Sent Paul the Hermit
Sent Paul the Hermit

I ako je ceo život proveo u Italiji učeći i stvarajući, rođen je u Španiji u malom mestu pored Valensije. Na njega je uticaj imao Caravaggo, pogotovo u toku boravka u Rimu. Kasnije se nastanjuje u grad Napulj gde nastavlja da stvara i gde zasniva porodicu.

Slične emocije i strahopoštovanje imam i prema El Greku i Goji. Tako dolazim do zaključka da je to narod sa jednom bogatom i surovom istorijom i velikim uticajem crkve koja je verovatno svima uterivala strah u kosti. Španski narod je temperamentan i to iskazuje u svim segmentima umetnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.