sacuvajmo zrmlju za zive
Kako preživeti četrdesete?

“Sačuvajmo zemlju za žive

Sačuvajmo zemlju za žive i one koji dolaze” (dr. Aleksandar Kostić).
Mi smo narod koji ima kult mrtvih. Kod nas je teško dosegnuti da je već odavno stigao XXI vek. Naša groblja zauzimaju velike površine grada i sve se više šire. I dalje je kremacija tabu tema a crkva se i dalje ne izjašnjava po tom pitanju.
Da li grobno mesto nakraju postaje vaša obaveza? Da apsolutno.
Svoju baku i svog deku spominjem često. Oni zauzimaju u mom srcu posebno mesto. Nije potrebno parče hladnog mermera, izbledela slova i ostaci ukradenog kandila da bih prizvala sve lepe trenutke.
Prirodnije mi je da zamislim groblje kao predivan park. Park sa uredno pokošenom travom, blaga padina, pogled koji puca. Kod nas nije dozvoljeno prosuti pepeo i ispuniti poslednju želju preminulom. Jedino mesto gde možete prosuti pepeo je “Vrt sećanja” na Novom groblju.
Pa dobro, zašto onda nema još Vrtova sećanja?!
Svaki put se zgrozim kada vidim koliko se svake godine proširi neko grobje.
A šta reći o crkvama koje niču sve više i više. Deca ne mogu da nađu mesto u vrtićima jer ih nema dovoljno. Osnovne i srednje škole ko zna kada su poslednji put renovirane. Pa ušta onda ovaj narod veruje? U buduća pokoljenja?! Ne bih rekla.

m

Udruženje Oganj

1 thought on ““Sačuvajmo zemlju za žive”

  1. Zato sto nam ni vera nije mnogo jaka. Nema ko da gura tu ideju. Kod katilika je to odavno zazivelo. Mozda, kada bi vise njih trazilo….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.